character quotes 
         Astropelekia   Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Γυμνασίου Κοίμησης home | e-mail
nav_pupils
 
νέο
ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ Ανακοίνωση Ανακοινώσεις  
    
 

Αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας - 2016

Νέα - Εκδηλώσεις 2016

Στις 9 το πρωί οι εκπαιδευτικοί και μαθητές του Γυμνασίου Κοίμησης τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε εκδήλωση με θέμα "Αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας". Η βουλή των ελλήνων καθιέρωσε τη 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Για το τραύμα της μεγάλης καταστροφής, της προσφυγιάς και το δικαίωμα στη μνήμη μίλησε ο συνάδελφος Αρβανιτίδης Συμεών, ο οποίος χώρισε την δομή της παρουσίασης στα ακόλουθα τρία κύρια μέρη.

  • Το ιστορικό πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής
  • Αφιέρωμα στην Προύσα
  • Αφιέρωμα στο Αϊβαλί

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγής προς τιμή και μνήμη των νεκρών. Στο τέλος οι μαθητές μας τραγούδησαν τoν Εθνικό Ύμνο κλείνοντας την εκδήλωση σε μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας.

Την επιμέλεια της γιορτής είχε ο καθηγητής κ. Συμεών Αρβανιτίδης, Μαθηματικός.
Γυμνάσιο Κοίμησης - Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

Γυμνάσιο Κοίμησης - Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης, 1867 - 1922
"Κορυφαία μορφή της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε ο τελευταίος Επίσκοπος Σμύρνης, της μιας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, Μητροπολίτης Χρυσόστομος Καλαφάτης. Ο μαρτυρικός του θάνατος από τον τουρκικό όχλο είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αν και του προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη αυτός προτίμησε να μείνει και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου.
Το 1992 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στην αγιοκατάταξη του Χρυσοστόμου και των ιεραρχών Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και των κληρικών και λαϊκών, που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, όρισε να τιμάται η μνήμη του Χρυσοστόμου Σμύρνης και των «συν αυτώ Ιεραρχών» την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η οποία φέτος συμπίπτει με τη σημερινή."

Πηγή : http://www.istorikathemata.com/search/label/Χρυσόστομος Σμύρνης




- ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ (1904-1973). Από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους του 20ού αιώνα,

με μικρασιατικές ρίζες και έργο εμπνευσμένο από τον ξεριζωμό και τα προβλήματα των προσφύγων, που βίωσε και ο ίδιος, γέννημα γαρ του Αϊβαλιού από κεφαλλονίτικης καταγωγής πατέρα και από Μυτιληνιά μητέρα.
Το 1922 δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί σε πλοίο, αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και στάλθηκε στα λεγόμενα «εργατικά τάγματα», όπου έμεινε πάνω από έναν χρόνο και την περιπέτεια εκείνη κατά προτροπή του συμπατριώτη της μητέρας του και ήδη γνωστού λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη πέρασε στο χαρτί. Έτσι προέκυψε το πρώτο του μυθιστόρημα «Το νούμερο 31328», που είχε τεράστια απήχηση στον κόσμο της προσφυγιάς και γνώρισε και μεταφράσεις στο εξωτερικό.
Ακολουθεί το θαυμάσιο βιβλίο «Μικρασία Χαίρε» του Ηλία Βενέζη, το οποίον είναι μια διήγηση συμβάντων που «συνόδευσαν» τα φοβερά και επίπονα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, και του συνακόλουθου ξεριζωμού των Ρωμιών!

Γυμνάσιο Κοίμησης - Αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

- Αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας





- Ιστορικό πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής




- Η Μικρασιατική Καταστροφή στην Λογοτεχνία

- Αφιέρωμα στην Προύσα

- Αφιέρωμα στο Αϊβαλί (Αϊβαλίωτικο Ζεϊμπέκικο)

 
     
  Γυμνάσιο Κοίμησης