Astropelekia   Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Γυμνασίου Κοίμησης home | e-mail
nav_pupils
 
νέο
ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ     |     Χριστουγεννιάτικο Αστροπελέκι Ανακοίνωση Ανακοινώσεις  
  
 

Xριστουγεννιάτικες συνταγές

μελομακάρονα

....Η παράδοση έχει συνδέσει τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με ένα πλούσιο τραπέζι, γεμάτο με πεντανόστιμες αλμυρές αλλά και γλυκές λιχουδιές!


"Να μην ξεχνάμε και το καλό ...κρασί "
 
Κι επειδή δεν γίνονται γιορτές χωρίς χοιρινό μπούτι, πολύχρωμες σαλάτες, ρολό κοτόπουλο, μυρωδάτους κουραμπιέδες, μελωμένα μελομακάρονα, σιροπιαστό μπακλαβά, πολύ σοκολάτα, μπισκότα με κανέλα και πολλές ακόμη απίθανες γεύσεις, το dietup συγκέντρωσε για εσάς τις καλύτερες, πιο νόστιμες και δοκιμασμένες συνταγές που θα εντυπωσιάσουν την οικογένεια και τους καλεσμένους σας! Αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει αυτές τις υπέροχες γεύσεις, αλλά θυμηθείτε: μπορείτε να δοκιμάζετε από όλα με μέτρο, ώστε οι γιορτές να μην τελειώσουν με τον εφιάλτη των περιττών κιλών.
greenbullet
greenbullet
greenbullet
greenbullet
greenbullet
 
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής Πηγή: www.dietup.gr
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής

Εκτέλεση
Καθαρίζεις και κόβεις τα κυδώνια σε κύβους. Χαράσσεις σταυρωτά τα κάστανα και τα ψήνεις στη σχάρα, στο γκριλ ή στο τζάκι. Όταν ψηθούν καλά, τα καθαρίζεις και τα σοτάρεις για λίγο με δυο κουταλιές σησαμέλαιο. Προσθέτεις τα κυδώνια και σοτάρεις μέχρι να πάρουν χρώμα. Μετά από λίγο σβήνεις με το κρασί και αφήνεις για λίγα λεπτά να σιγοβράσουν και όταν εξατμιστεί το κρασί αφαιρείς από τη φωτιά. Κόβεις το σπανάκι με το χέρι. Καλύτερα όταν κόβεις λαχανικά να μην χρησιμοποιείς μαχαίρι γιατί οξειδώνονται. Σε ένα μικρό μπολ ή βαζάκι ανακατεύεις τρεις κουταλιές σησαμέλαιο, μια κουταλιά ξύδι, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τοποθετείς το σπανάκι σε μπολ, ρίχνεις τη σάλτσα και ανακατεύεις. Από πάνω προσθέτεις τα κάστανα με τα κυδώνια και το ρόδι.


Μελομακάρονα Πηγή: www.dietup.gr
μελομακάρονα

Εκτέλεση
Δουλεύεις στο μίξερ για αρκετή ώρα το λάδι, στη συνέχεια ρίχνεις μέσα την ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, και λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Πλάθεις τα μελομακάρονα και τα ψήνεις σε μέτριο φούρνο.
Βάζεις σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και τα βράζεις για 10 λεπτά.
Κατεβάζεις τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σιροπιάζεις τα μελομακάρονα όσο είναι ακόμα ζεστά.


Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με δαμάσκηνα Πηγή: www.dietup.gr
Χοιρινό με δαμάσκηνο

Εκτέλεση
Βάζουμε τα δαμάσκηνα στην μαυροδάφνη να μουλιάσουν μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα, κόκκους πιπέρι, το δεντρολίβανο και τα ξυλάκια κανέλας. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν τουλάχιστον 5 ώρες.
Πλένουμε και σκουπίζουμε το ψαρονέφρι και κόβουμε σε κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε καλά και σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το μισό λάδι. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρές ώσπου να ροδίσουν λιγάκι και σβήνουμε αμέσως με λίγη μαυροδάφνη που έχουμε κρατήσει ή με ότι κρασί σας αρέσει. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα μαζί με όλα τα άλλα υλικά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε.
Συνοδεύεται με αρωματικό ρύζι.


Κουραμπιέδες Πηγή: www.dietup.gr
Κουραμπιέδες

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και την βανίλια. Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το φτερό μέχρι να φουσκώσει. (Παρατηρούμε ότι το μίγμα φουσκώνει και ασπρίζει). Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κονιάκ και το αφήνουμε να ζυμωθεί καλά. Δοκιμάζουμε να δούμε αν πλάθεται εύκολα με το χέρι. Αν είναι έτοιμο, ρίχνουμε και το αμύγδαλο ίσα - ίσα να ανακατευτεί και κατεβάζουμε το μίξερ.
Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και τα αφήνουμε ομοιόμορφα σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στη μέση του φούρνου για περίπου 20 - 25 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσουν καλά, τα ψεκάζουμε με κονιάκ ή ανθόνερο και τα σκεπάζουμε με ζάχαρη άχνη.
Τα αφήνουμε να τραβήξουν ζάχαρη τουλάχιστον 5 - 6 ώρες. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην τραβήξουν υγρασία.


Πανετόνε (Pannetone: Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ) Πηγή: www.dietup.gr
Πανετόνε

Εκτέλεση
Διαλύετε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και τα τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (για την παρασκευή ζύμης).
Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη (ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι αν δείτε τη ζύμη σας αραιή). Τοποθετείτε τη ζύμη σε σκεύος που έχετε αλείψει καλά με λάδι και την αναποδογυρίζετε αρκετές φορές για να λαδωθεί απ' όλες τις πλευρές. Τοποθετείστε τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μόλις διπλασιαστεί ο όγκος της, την ξαναζυμώνετε για να «κάτσει» και την πλάθετε σε δύο μπάλες.
Τοποθετείστε τη ζύμη σε 2 στρογγυλές ή μακρόστενες φόρμες για κέικ τις οποίες έχετε αλείψει καλά με λάδι. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας).

 
     
  Γυμνάσιο Κοίμησης