character quotes 
         Astropelekia   Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Γυμνασίου Κοίμησης home | e-mail
nav_pupils
 
νέο
ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ     |     Χριστουγεννιάτικο Αστροπελέκι Ανακοίνωση Ανακοινώσεις  
  
 

Η αποξένωση του κινητού...

Η αποξένωση του κινητού...

Η αποξένωση του κινητού...

Η αποξένωση του κινητού 2

einstein

Βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες μου γεννήθηκε η εξής απορία.
Τι είναι τελικά αυτό που μας αποξενώνει; Κάποτε θα έλεγα με σιγουριά ότι (για μένα προσωπικά ) θα ήταν ... η πολυλογία του άνδρα ή της γυναίκας..Τώρα όμως...

Ο Θανάσης Γιώγλου προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση ( http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=2326&Itemid=120 )
Κάποτε η Ρ. Σακελλαρίου τραγουδούσε με τον Δ. Κοντολάζο:
Αυτή : Και μαζί και μόνη, πάλι νιώθω μόνη.
Αυτός : Και μαζί και μόνος, ίδιος είν' ο πόνος...

Διαβάστε επίσης από την εφημερίδα ESPRESSO(22.11.2012)

Πριν από αρκετά χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν όλοι μαζί, σε μικρά σπίτια που ήταν συγκεντρωμένα μέσα σε μεγάλες αυλές ή σε μονοκατοικίες, που ήταν η μια δίπλα στην άλλη. Έτσι ήταν πολύ εύκολο να βρει ο ένας τον άλλον, να ανταλλάξουνε δυο κουβέντες, να πούνε και δυο τραγούδια ίσως.

Αργότερα ήρθε η αντιπαροχή και οι μονοκατοικίες έδωσαν τη θέση τους στα διώροφα και τριώροφα κτίρια. Αλλά και πάλι οι άνθρωποι ήταν κοντά και βρισκόταν ο ένας με τον άλλον.

Μετά ήρθαν τα μέγαρα και οι πολυκατοικίες. Σιγά, σιγά άρχισαν να βλέπονται πιο αραιά, αλλά και πάλι υπήρχε η ανθρώπινη επαφή. Πήγαινε ο ένας στο σπίτι του άλλου, άκουγαν κανένα τραγούδι κι έπιναν κι ένα ποτήρι κρασί.

Τότε μπήκε στη ζωή και το τηλέφωνο.. Και η δια ζώσης επαφή έγινε ακόμη αραιότερη. Αλλά και πάλι, μιλούσε ο ένας με τον άλλον, τουλάχιστον.

Μετά ήρθαν οι υπολογιστές με τα ηλεκτρονικά μηνύματα (mails) ή τα προσωπικά μηνύματα (pm's). Και σιγά, σιγά, άρχισε να κόβεται και το τηλέφωνο. Και οι άνθρωποι άρχισαν να μιλάνε μέσα από ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη, λες και ήταν κωφάλαλοι.. Στην καλύτερη περίπτωση είχαν μια web camera και έβλεπαν ο ένας τον άλλον, λες και ήταν παραμορφωμένοι. Στη συνέχεια, το διαδίκτυο εισέβαλλε και στα κινητά. Έτσι ο καθένας πλέον μπορεί να έχει έναν υπολογιστή συνέχεια μαζί του, σε κάθε στιγμή της ζωής του. Κάποτε ο Ρίτσος έγραφε «Το χέρι τους είναι κολλημένο στο τουφέκι, το τουφέκι είναι συνέχεια του χεριού τους.» Άραγε αν ζούσε σήμερα, θα έγραφε: «Το χέρι τους είναι κολλημένο στο computer, το computer είναι συνέχεια του χεριού τους.» ;

Και μετά ήρθαν και τα «like» και τα σάρωσαν όλα (για να μην το πω αλλιώς).. Και αντί, ας πούμε, να γράψεις: «Συγχαρητήρια για το κείμενό σου και για τις πληροφορίες που μας μεταφέρεις», ή «πολύ ωραίο τραγούδι, μπράβο που μας το θύμισες.», βάζεις ένα «like» και καθάρισες.. Σημείο των καιρών ή απλά τεμπελιά; Άσε, που συχνά στέλνεις στον άλλον ένα μήνυμα ή mail και περιμένεις αν και πότε θα μπει στο Internet για να σου απαντήσει. Ενώ την ίδια στιγμή μπορείς να σηκώσεις το ακουστικό και να μάθεις στο λεπτό, αυτό που θέλεις.

Είναι γεγονός πως η τεχνολογική εξέλιξη και το διαδίκτυο, διευκόλυναν σε μεγάλο βαθμό την πληροφόρηση, την έρευνα και τη ζωή μας γενικότερα. Για μια πληροφορία που, ενδεχομένως πριν από 30 χρόνια, θα χρειαζόταν κάποιες ώρες ή μέρες για να βρεθεί, σήμερα βρίσκεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Άλλο όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας και άλλο η αλόγιστη χρήση της. Δεν είναι λίγες οι φορές που, η αύξηση των δυνατοτήτων και της οικονομίας που προσφέρει το διαδίκτυο σε χρόνο και χρήμα, πάνω σε μια δουλειά ή ένα επάγγελμα, αντικατέστησε ακόμα και το ίδιο το επάγγελμα.

Αλήθεια, τι «μέλλει γενέσθαι» μετά το «like»; Έχετε αναρωτηθεί; Υ.Γ: Οι παραπάνω σκέψεις και παρατηρήσεις, αφορούν βεβαίως και τον υπογράφοντα το κείμενο.

pubertatem, quo vadis? (Εφηβεία, προς τα που βαδίζεις;)
Η αποξένωση του κινητού
Η αποξένωση του κινητού
Η αποξένωση του κινητού
Η αποξένωση του κινητού
Η αποξένωση του κινητού
Η αποξένωση του κινητού
     

Διαβάστε επίσης από την εφημερίδα ESPRESSO(22.11.2012)

 
     
  Γυμνάσιο Κοίμησης